25.02.2008., ponedjeljak

Fibula

Prateći nogomet čovjek svašta nauči: rupture zadnjih i prednjih loža, zavrnuti zglobovi, bolovi u preponama, istegnuće križnih ligamenata... Najnovija lekcija nogometnih ozljeda zove se lom fibule, odnosno lisne kosti.
Neizmjerno mi je žao Da Silve. Skromni momak koji je prošao putešestviju od favela do sjevernog Londona morat će proći još jednu golgotu. Ali ne sumnjam da će se vratiti jer ako je preživio Mamića, mora i ovo. I opet će, zapamtite, zabijat i za Arsenal i za reprezentaciju, vjerujem u tandemu s drugim fascinantnim povratnikom, Klasnićem.
Međutim, sad su novinari po medijima krenuli s natpisima u kojima, maltene, traže krv. «Start koji je uništio ambiciju malog nogometnog naroda», «Eduardo izgubljen za Euro», «Horor u Birminghamu» samo su neki od katastrofičnih naslova koji su vrištali s jutarnjih novina. Tu ne mogu a da ne spomenem peticiju koju su neki entuzijasti počeli potpisivati na internetu. Ovaj Taylor je bez sumnje uletio mesarski i neoprezno, ali ne vjerujem da je to napravio s predumišljajem i s nekim zločinačkim primislima. Jednako kao što i taj isti Dudu nije namjerno polomio Buljata, kao što Buljan nije namjerno polomio Matkovića ili Mladenović kuma Gračana. (Znam, sad ćete mi nabiti na nos priču o Sliškoviću i Serpakovim klizećim startovima na Karaburmi. I namjernom lomu noge koja je kasnije, onako kriva, zabivala golove iz kornera.)

Sad čekam kad će Židak ili netko njemu sličan napisati kako je ovo s Eduardovim lomom, ustvari, sve smišljeno u konspirativnoj akciji vrhuške engleskog FA, e da bi se osvetili «smrdljivim Croatima» koji su im uskratili Euro, ali i uzdrmali na Otoku ne baš omiljenog (osim među navijačima «topnika») «smrdljivog» Francuza Wengera. Kako smo narod sklon teorijama urote, ne sumnjam da bi nešto ovakvo palo na prilično plodno i zagnjojeno tlo.

Zašto o svemu ovom pišem? Fascinira me koliku pažnju ova nacija pridaje jednoj slomljenoj fibuli. Eduardo je radio svoj posao. Prilično dobro plaćen posao. Doživio je nesreću na radu, nesretnu i tužnu koliko takve slične sportske ozljede mogu biti. Otpremljen je u vrhunsku kliniku u kojoj su mu najbolji birminghamski kirurzi ekspresno obavili operaciju. Pauzirat će od šest do deset mjeseci, a oporavljat će se na fizikalnim terapijama kod vrhunskih somatopeda. Cijela nacija će biti uz njega i pomno će pratiti oporavak željno iščekujući njegov povratak na zeleni travnjak. A prilično dobra plaća će i dalje kuriti.

Nekidan se jedan moj poznanik ozljedio na radu. Radio je svoj posao. Ispodprosječno plaćen posao, koliko već podplaćeni teški poslovi koje radite na crno mogu biti. U vlastitom automobilu morao se odvesti na hitnu pomoć, odakle su ga uputili u splitsku bolnicu. Transfer su ponovno prepustili njemu. Operacija je obavljena, na sreću uspješno, pa je ekspresno otpremljen na kućnu njegu. Fizikalnu terapiju će čekati nekoliko mjeseci. Ispodprosječna plaća prestala je teći trenutkom ozljeđivanja. Posljedice ozljede će osjećati, ako bude sreće, samo svaki put kad zapuše jugo.
Čekamo njegov povratak na teren.

- 00:01 - KomentirajIsprintaj - #